Plagsom i fylla? Ikke? Sikker?


Du kjenner typene. Han som blir mer og mer verdensmester og besserwisser per glass og overtar samtalen fullstendig.  Hun som alltid skal snakke om problemene sine utpå kvelden og gjerne gråte litt også. Eller han som blir en closetalker og kanskje byr på litt for mye kroppskontakt, litt for dårlig ånde og lite fristende tilbud om mer,
skriver Actis’ generalsekretær Mina Gerhardsen i sin blogg.

mot_fylla_plagsom_i_fylla

Foto: Nomad Soul

Det er mange ord for det. Stupfull. Kanakkas. Møkkings. Pære full. Sveiseblind, svingstang og snydens. Der jeg er fra er anses «søpledritings» som et dekkende begrep. Vi snakker om det punktet der alkoholinntaket i sosiale sammenhenger bikker over fra å være en personlig vurdering til noe som kan plage andre.

At folk blir kjedelige, får hakk i plata og praten slutter å gi mening er neppe det største problemet. Å bli forsøkt sjekket opp er jo også i utgangspunktet et kompliment, med mindre det er et for åpenbart utslag av altfor høy promille, mørkt lokale og snarlig stengetid. Og med mindre den som forsøker ikke gir seg umiddelbart etter klar tilbakemelding om at initiativet ikke kommer til å lykkes.

Men plagsom atferd i fylla har også mer alvorlige følger. Hvert år plages halvannen million mennesker av andres alkoholbruk. Noen av støy og ødelagte eiendeler, men flere hundre tusen mennesker opplever utrygghet på offentlig sted, trakassering og vold som følge av andres drikking.

Noen grupper er også mer utsatt enn andre. Av de som jobber i utelivsbransjen er det mer enn hver fjerde som de siste tolv måneder har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, trusler de ble redde for eller vold. Hoveddelen av dette kommer fra kunder. Det er helt uakseptabelt.

Les hele blogginnlegget.